5 pomysłów na bezglutenowe śniadanie do pracy
Eliminujemy gluten i maksymalizujemy smak! Jedną z bardzo ważnych funkcji pożywienia jest funkcja hedonistyczna – ono ma nas nie tylko odżywiać, ale też sprawiać przyjemność. I żaden gluten nam tego nie zabierze 😀
Zacznijmy od śniadaniówki. Jeśli jej jeszcze nie masz albo jest już tak zniszczona, że rozglądasz się za nową, polecamy wybrać niebieską. Dlaczego? Jak wynika z badań naukowych: im więcej kolorów widzimy na talerzu (czy w śniadaniówce), tym szybciej umysł zarejestruje uczucie sytości. Nie od parady jest powiedzonko: „Jeść oczami”. A skoro najmniej produktów spożywczych występuje w naturze w odcieniach niebieskiego, warto wybrać sprzyjające prawidłowej masie ciała tło 🙂
A teraz zajmijmy się tym, co najważniejsze. Oto nasze 5 pomysłów na bezglutenowe śniadanie do pracy:
1. Komosa ryżowa z amarantusem, masłem orzechowym, ziarnami granatu, czarnuszką i kokosem
Ugotuj odpowiednią dla siebie porcję komosy ryżowej i amarantusa – możesz je wymieszać i, dla zaoszczędzenia czasu, ugotować razem. Przetestowaliśmy, to działa! Te dwie rośliny są źródłem wysokiej jakości pełnowartościowego białka roślinnego i, co oczywiste, są wolne od glutenu. Po przełożeniu do pojemnika dodaj 1 – 2 łyżki dobrej jakości masła orzechowego. Jeśli wolisz konsystencję musu, możesz zblendować wszystkie składniki. Całość posyp obficie ziarnami granatu, czarnuszką, wiórkami kokosowymi i ciesz się słodką wersją pożywnego śniadania 🙂
2. Jaglanka z jajkiem, awokado, natką pietruszki i sokiem z cytryny lub limonki
Ugotuj jaglankę i jajko na twardo (rzecz jasna, oddzielnie). Rozgnieć widelcem połówkę dojrzałego awokado i połącz z kaszą. Dodaj pokrojone w ćwiartki jajko i posiekaną natkę pietruszki oraz łyżkę soku z cytryny lub limonki. Opcjonalnie dołóż kilka pomidorków koktajlowych. Smacznego!
3. Ryż z rukolą, gruszką, orzechami włoskimi i serem typu feta
Ugotuj ryż, najlepiej naturalny (biały jest niemal zupełnie pozbawiony błonnika, co nie jest korzystne dla zdrowia), umyj rukolę i porwij ją w palcach. Gruszkę pokrój w grubą kostkę, połam orzechy. Połącz wszystkie składniki i posyp serem typu feta. To będzie pyszna przerwa w pracy 🙂
4. Wiosenny twarożek z porcją bezglutenowego pieczywa
Czujesz oddech drugiej połowy tygodnia? Przygotuj się do tego sprytnie 😉
Twarożek można zrobić wieczorem, a rano po prostu zapakować śniadaniówkę i w drogę. Wiosenna wersja twarożku ze szczypiorkiem i rzodkiewką ma chyba najlepsze wzięcie, ale jeśli wolisz opcję z pomidorami czy jakimkolwiek innym warzywem, nie hamuj się! Zjedz swoją porcję z kawałkiem dobrej jakości bezglutenowego chleba. I ruszaj na podbój wiosny 🙂
5. Bezglutenowa bułka z hummusem, szczypiorkiem i rzodkiewką
Nie udało Ci się wstać po pierwszym dzwonku budzika i nie masz czasu na gotowanie? Posmaruj przekrojoną bezglutenową bułkę hummusem, posyp obficie posiekanym szczypiorkiem i dorzuć do śniadaniówki kilka rzodkiewek czy pomidorków koktajlowych. Szybko, prosto i pożywnie 🙂
Budzik nie zadzwonił?
Każdemu może się zdarzyć, co nie oznacza, że trzeba w takim dniu głodować. Warto się przygotować na takie sytuacje, bo w awaryjnych najczęściej sięgamy po śmieciowe jedzenie, a to nigdy nie jest dobre rozwiązanie. Zamiast byle czego, wybierz bezglutenowe przysmaki wegańskie.
Zapraszamy do naszego sklepu. Pożywne, bo bogate w błonnik, są bez wątpienia Paluchy Mocy – doskonałe dla zapewnienia energii na kolejne kilka godzin pracy. Mamy je dla Ciebie w dwóch wariantach: konopne i lniane. Sycące, bo bogate i w błonnik, i w węglowodany złożone, są bezglutenowe ciasteczka owsiane (powstałe na bazie certyfikowanego bezglutenowego owsa).
A jeśli potrzebujesz słodkiej chwili zapomnienia – polecamy bezglutenowe bezy wegańskie. Życie musi mieć smak 🙂