Bezglutenowo – bezpiecznie, pysznie i zdrowo
Nie rezygnujemy z przyjemności z jedzenia
Zmiana diety – zwłaszcza wymagająca tak gwałtownych cięć, jak usunięcie z niej wszelkich źródeł glutenu – jest wyzwaniem. Jednak zatrzymując się na ograniczeniach i tym, czego nam nie wolno, zabierzemy sobie radość z tego, co bezdyskusyjnie jest jej źródłem. Przecież jedzenie – obok oczywistej funkcji odżywczej – pełni również hedonistyczną, sprawia nam przyjemność.
Zamieniamy, nie rozpaczamy
Jak mówi stare porzekadło: „Nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem”. Skoro organizm nie toleruje białka zawartego w większości zbóż, trzeba je pożegnać i, zamiast rozpaczać, poszukać tego, czym można je mądrze zastąpić. Eliminacja glutenu nie oznacza przecież, że zmniejsza się zapotrzebowanie na białko. Trzeba tylko poszukać innych jego źródeł i źródeł węglowodanów złożonych, wszak to kluczowy makroskładnik zbóż.
Co jest dozwolone i zalecane w diecie bezglutenowej?
Wbrew pozorom lista produktów jest bardzo długa i wbrew obiegowej opinii dania w diecie bezglutenowej mogą być nie tylko pyszne, ale też różnorodne. Wszystko w naszych rękach.
Dozwolone produkty zbożowe, czyli cenne źródła węglowodanów złożonych
W grupie bezpiecznych produktów bezglutenowych są: ryż, komosa ryżowa, amarantus, kukurydza, gryka, proso, teff i sorgo, a także kasze ze zbóż naturalnie bezglutenowych oraz oznaczone jako bezglutenowe: mąki, płatki ryżowe, skrobia kukurydziana i ryżowa, pieczywo, makarony, popcorn bez dodatków i certyfikowany owies bezglutenowy.
Dozwolone źródła białka
Białka pochodzenia roślinnego: rośliny strączkowe (groch, fasola, soczewica, ciecierzyca), orzechy, migdały.
Białka pochodzenia zwierzęcego: mleko świeże, UHT, zagęszczone, w proszku, kefir, maślanka, jogurt naturalny, śmietana, twaróg naturalny, żółty ser, a także świeże, nieprzetworzone mięso, ryby, jaja i wędliny oznaczone jako bezglutenowe.
Dozwolone źródła tłuszczów
Bezpieczne tłuszcze w diecie bezglutenowej to: oleje roślinne, oliwa z oliwek, masło, smalec, masło orzechowe, orzechy i migdały.
Majonez, margaryna mogą zawierać gluten. Olej z kiełków pszenicy jest wykluczony w diecie bezglutenowej.
Warzywa i owoce
Wszystkie świeże owoce i warzywa, a także konserwowane bez dodatków są bezpieczne. Dozwolone są również ziemniaki, skrobia ziemniaczana i mąka ziemniaczana.
Gluten mogą jednak zawierać:
- niektóre suszone owoce,
- niektóre wsady owocowe,
- warzywa zasmażane lub zagęszczane mąką,
- warzywa panierowane,
- sałatki z majonezem lub dresingiem,
- tarty chrzan,
- niektóre fasole w puszkach,
- placki ziemniaczane,
- kotlety sojowe,
- pasztety warzywne,
- niektóre mrożone warzywa.
Seitan (roślinny zamiennik mięsa) to czysty gluten!
Jak sobie osłodzić trudy zmiany diety?
Z głową i z radością 🙂
Wśród słodkich przyjemności powinny się znaleźć nasze bezglutenowe bezy wegańskie. Do diety można też włączyć miód, syrop klonowy, dżemy, cukier, melasę, ciasta i ciastka upieczone z dozwolonych produktów – w tym nasze bezglutenowe ciasteczka owsiane, stworzone na bazie certyfikowanego, bezglutenowego owsa, a także kisiele i budynie.
Jak sobie urozmaicić życie na diecie bezglutenowej?
Włączając do jadłospisu to, co syci i odżywia, bo powstało z najlepszej jakości produktów, czyli nasze bezglutenowe Paluchy Mocy, zarówno na bazie konopi, jak i siemienia lnianego. Paluchy są doskonałym źródłem roślinnego białka i tłuszczu. Nie zawierają dodatkowego cukru, jedynie cukry naturalnie występujące w składnikach. I są idealną przekąską w trakcie dnia, tak w pracy, jak i w szkole.
Zapraszamy, w naszym sklepie kupisz wszystko, czego potrzebujesz do urozmaicenia bezglutenowego jadłospisu 🙂