Jak dieta roślinna wpływa na aktywność fizyczną?
Dieta roślinna może mieć pozytywny wpływ na aktywność fizyczną, pod warunkiem, że jest dobrze zbilansowana i dostarcza wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Osoby aktywne fizycznie stosujące dietę roślinną, mogą osiągać znakomite wyniki sportowe, ale wymaga to szczegółowego planowania jadłospisu i uważnego doboru produktów, aby uniknąć potencjalnych niedoborów kluczowych składników odżywczych, zwłaszcza białka, witamin i minerałów.
Z szacunkiem dla planety
Dieta roślinna — tak wegetariańska, jak i wegańska — jest związana z mniejszym ryzykiem rozwoju chorób przewlekłych, co może przekładać się na lepszą ogólną kondycję i wydolność fizyczną. Produkcja żywności roślinnej jest mniej zasobochłonna, w mniejszym stopniu eksploatuje i zanieczyszcza środowisko, co jest ważnym argumentem dla osób, które aktywnie spędzają czas i dla których ważne jest poszanowanie środowiska.
Dieta roślinna – ważne, żeby była dobrze zbilansowana
Stosowanie diety roślinnej u osób, które zajmują się sportem zawodowo i jeżdżą na zgrupowania, jest wyzwaniem, bo oferta kulinarna nie wszędzie jest dostosowana do ich potrzeb, a dobrze zbilansowana dieta jest bazą, bez której trudno osiągnąć mistrzostwo w jakiejkolwiek dziedzinie sportowej. Eliminacja mięsa i innych artykułów pochodzenia zwierzęcego, to połowa drogi. Druga jej część, pozwalająca osiągnąć sukces żywieniowy i sportowy, to włączenie roślinnych zamienników, które uzupełnią podaż kluczowych składników odżywczych. Dzięki temu nie doprowadzimy do niedoborów i osłabienia kondycji, wzmocnimy zdolności regeneracyjnych mięśni i umożliwimy szybszy powrót do pełnej sprawności po urazach.
Zalety diety roślinnej u osób aktywnych
Wielu ekspertów w dziedzinie dietetyki przekonuje, że prawidłowo zbilansowana dieta wegetariańska pozwala zaspokoić wszystkie potrzeby organizmu, również u osób, które zawodowo zajmują się sportem. Warunkiem jest urozmaicenie jadłospisu i wybieranie produktów o wysokiej wartości odżywczej, nie wysokoprzetworzonych.
Dieta roślinna pozwala na lepszą kontrolę masy ciała, co w wielu przypadkach pozwala osiągać lepsze wyniki sportowe. Dobrze zbilansowana dieta roślinna może z powodzeniem zastąpić tę, która zakłada spożywanie mięsa i innych produktów odzwierzęcych, nie tylko u amatorów, ale także zawodowych sportowców. Może też wpłynąć na poprawę stanu ich zdrowia. Ważne jednak, by świadomie włączać do niej produkty roślinne, które są źródłem białka, witamin i minerałów.
Najlepsze źródła białka w diecie roślinnej dla sportowców
Wśród najcenniejszych źródeł białka wymienić trzeba:
- rośliny strączkowe, czyli soczewica, ciecierzyca, groch, fasola, bób,
- soję i produkty sojowe,
- orzechy włoskie, laskowe, nerkowca, pekan, a także migdały i pistacje,
- ziarna, nasiona, pestki dyni,
- komosę ryżową,
- amarantus,
- kaszę gryczaną i jaglaną,
- pieczywo z pełnego ziarna,
- pełnoziarniste makarony,
- tofu,
- jogurty sojowe,
- tempeh,
- roślinne odżywki białkowe,
- niektóre warzywa, na przykład: brokuły, szparagi i brukselka.
Łączenie produktów kluczem do sukcesu, a nawet mistrzostwa!
Aby zmniejszyć ryzyko niedoborów w diecie eliminacyjnej, jaką bez wątpienia jest dieta roślinna, trzeba bezwzględnie dbać o różnorodność produktów i przyrządzanych a ich bazie dań. Ma to zasadnicze znaczenie dla zdrowia i optymalnego funkcjonowania organizmu.
Białka pochodzenia roślinnego zwykle nie zawierają pełnego zestawu aminokwasów egzogennych, czyli tych, których organizm sam nie wytwarza, a są mu niezbędne do prawidłowej obsługi procesów życiowych. Dlatego tak ważne jest urozmaicanie menu.
Łącząc produkty roślinne tak, żeby wzajemnie uzupełniały się o brakujące aminokwasy, tworzymy ich pełnowartościowy zestaw. Podając ryż z fasolą czy humus z kaszą gryczaną albo pieczywem pełnoziarnistym, tworzymy kompletne białko, o składzie zbliżonym do białek pochodzenia zwierzęcego.
Warto wiedzieć, że komplementacja nie jest konieczna w ramach każdego posiłku. Ważne, aby w ciągu dnia spożywać różnorodne produkty roślinne.
Warto też pamiętać o wysokiej jakości przekąskach, które są cennym źródłem roślinnego białka.
Zapraszamy do naszego sklepu, mamy dla Ciebie konopne Paluchy Mocy, paluchy lniane, ciasteczka bezglutenowe i bezy bezglutenowe 🙂
Żyj, smakuj i wygrywaj! Przede wszystkim ze sobą 🙂