Na tropie glutenu

Ostre cięcie
Choć najskuteczniejszą metodą zmiany nawyków żywieniowych jest ich stopniowe wdrażanie, w przypadku zdiagnozowanej celiakii nie ma półśrodków. Pierwszym krokiem musi być natychmiastowa eliminacja glutenu z diety. Całkowita i bezterminowa. To dla większości z nas — osób, które spożywają pieczywo, makarony, wyroby ciastkarskie i cukiernicze oraz inne produkty na bazie ziaren — jest prawdziwą rewolucją. Rewolucją, którą trzeba przeprowadzić w trosce o zdrowie i lepsze samopoczucie.
Gluten mechanicznie dodawany do żywności
Obok produktów, które w sposób oczywisty zawierają gluten (pisaliśmy o nich dwa tygodnie temu), jest bogata lista tych, które są nim wzbogacane. Dlaczego? Otóż, gluten wpływa na zachowanie naturalnego aromatu artykułów spożywczych i poprawę ich konsystencji, a tym samym na lepszą ocenę organoleptyczną, czyli subiektywną ocenę produktów na podstawie doświadczeń zmysłowych. Oczywistym jest, że producenci żywności są skłonni wykorzystać tę cechę glutenu, by zwiększyć atrakcyjność swojej oferty.
Kłopot w tym, że gluten nie jest białkiem neutralnym dla zdrowia, nie tylko dla osób z celiakią, ale również przy nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten i alergiach na ziarna zbóż.
Gdzie jeszcze czai się gluten?
W jakich nieoczywistych produktach możemy znaleźć gluten?
Gluten w produktach mięsnych i wegetariańskich
Gluten bywa dodawany do produktów mięsnych, gdyż wydłuża ich trwałość. Produkty wegetariańskie wzbogaca się glutenem w celu zwiększenia zawartość białka. Takie działanie obniża koszty produkcji. Na etykiecie produktów znajdziemy go pod nazwą: seitan, białko pszenicy, hydrolizowane białko pszenicy, teksturowane białko roślinne.
Gluten dla poprawy konsystencji żywności
Gluten poprawia konsystencję wielu artykułów spożywczych, dodając im miękkości i elastyczności. Tę właściwość producenci chętnie wykorzystują w takich produktach jak:
- wypieki,
- desery,
- sosy,
- zupy,
- makarony,
- gotowe produkty,
- przekąski.
Na etykiecie znajdziemy go wówczas pod jedną z następujących nazw: emulgator, guma roślinna, skrobia spożywcza, modyfikowana skrobia spożywcza, dekstryna lub maltodekstryna.
Żywność wysokoprzetworzona i stres – to nie są sprzymierzeńcy zdrowych jelit
W dobie wysokoprzetworzonej żywności i ciągle rosnącego tempa życia zwiększa się odsetek osób z zaburzeniami metabolicznymi.
Z rozmów z gastrologami i dietetykami klinicznymi wiemy, że u części pacjentów, choć nie mają zdiagnozowanej nadwrażliwości czy nietolerancji glutenu, ograniczanie spożycia glutenu ma korzystny wpływ na pracę przewodu pokarmowego i samopoczucie. Bo trudno mówić o dobrym, gdy człowiek cały dzień chodzi – lub siedzi przy biurku – z brzuchem jak balon, w którym gra orkiestra dęta 😉
Co włączyć do diety bezglutenowej i jak ją urozmaicać?
O tym będziemy pisać za tydzień. Dziś tylko przypominamy, że nasze Paluchy Mocy, zarówno konopne, jak i lniane, a także ciasteczka owsiane i bezy są w 100 proc. bezglutenowe. Zapraszamy na zakupy 🙂