Korzyści zdrowotne z diety roślinnej
Dlaczego coraz częściej rezygnujemy ze spożywania mięsa i innych produktów odzwierzęcych? Jedni ze względów etycznych, inni z myślą o planecie, jeszcze inni dla lepszego samopoczucia i szeregu korzyści dla zdrowia wynikających ze stosowania diety roślinnej. O jakich korzyściach mowa? Zapraszamy, prezentujemy najważniejsze 🙂
Kiedy najlepiej przejść na dietę roślinną?
Najkrócej można powiedzieć, że zawsze jest na to dobry czas. Trudno jednak dyskutować z faktami – jesień daje ku temu najlepsze warunki. Właśnie teraz mamy prawdziwy wysyp plonów polskiej ziemi. Są pyszne, w pełni dojrzałe, soczyste jabłka, mamy gruszki, śliwki, pomidory, ogórki, marchew, buraki, pietruszkę, jarmuż, seler, cebulę, czosnek, kapustę i szereg innych warzyw i owoców. Jest w czym wybierać 🙂
3 korzyści z przejścia na dietę roślinną, które poczujesz niemal natychmiast
- Poczujesz się lżej, dosłownie lżej. Metabolizm będzie sprawniejszy i znikną – albo wyraźnie się zimniejszą – dolegliwości trawienne.
- U wielu osób, po przejściu na “zielone menu” znika problem z zaparciami, wszak dieta roślinna obfituje w błonnik, czyli to, co nasze jelita „lubią najbardziej” 🙂
- Zmieni się zapach Twojego ciała, pot nie będzie już miał przykrej woni, jaka czasem pojawia się u osób spożywających duże ilości mięsa.
Dieta roślinna — korzyści dla zdrowia
Wśród najważniejszych korzyści (których nie zaobserwujesz w pierwszym tygodniu, ale spokojnie, pojawią się) są:
- Wzmocnienie odporności – zarówno w kontekście sezonowych infekcji, jak i poważnych schorzeń cywilizacyjnych, w tym nowotworów. Wysoka zawartość antyoksydantów (składników o działaniu przeciwzapalnych) w produktach roślinnych wzmacnia system immunologiczny, dzięki czemu rzadziej chorujemy.
- Zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych – dieta roślin zmniejsza ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, miażdżycy i szeregu innych schorzeń kardiologicznych.
- Obniżenie ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2 – dieta bogata w witaminy i minerały, a przede wszystkim zawarty w roślinach błonnik usprawnia metabolizm, w tym metabolizm węglowodanów, co wyraźnie zmniejsza ryzyko rozwoju insulinooporności i cukrzycy typu 2 (dietozależnej).
- Pomoc w utrzymaniu lub wsparcie w powrocie do prawidłowej masy ciała – zawarty w roślinach błonnik pokarmowy wypełnia żołądek, zapobiegając przejadaniu się, i usprawnia pracę jelit, co jest kluczowe dla skutecznej redukcji zbędnych kilogramów.
- Większa szansa na długie życie w dobrej kondycji – jaki jest do tego klucz? Dobre relacje z ludźmi, aktywność fizyczna i wysokoodżywcza dieta, roślinna nie ma w tej kategorii żadnej konkurencji 🙂 Zawarte w niej witaminy, zwłaszcza te o potencjale przeciwutleniającym, to najlepszy zastrzyk młodości i witalności!
Dieta roślinna to szereg korzyść, nie tylko dla jednostki. Uprawa roślin jest mniej energochłonna i w mniejszym stopniu (niż produkcja mięsa) zużywa zasoby naturalne. Zależy Ci na ochronie środowiska? Postaw na jadłospis w zielony odcieniu. Z myślą o sobie, swoich dzieciach, wnukach i całym młodszym pokoleniu.
A na mały głód polecamy nasze – w 100proc. roślinne – przysmaki! Słodkie bezy wegańskie i ciasteczka owsiane oraz wytrawne konopne Paluchy Mocy i Paluchy lniane.
Rozsmakuj się w tym, co najlepsze 🙂