Nietolerancja laktozy — co jeść, a czego unikać?
Czym jest nietolerancja laktozy?
Nietolerancja laktozy jest dolegliwością, która powoduje szereg nieprzyjemnych objawów metabolicznych.
Czym jest laktoza i gdzie występuje?
Laktoza jest dwucukrem, składającym się z glukozy i galaktozy. Jej nazwa pochodzi od łacińskiego słowa „lac”, czyli mleko. Znajdziemy ją w mleku ssaków, które karmią piersią swoje młode. W produktach dostępnych w sprzedaży źródłem laktozy jest mleko krowie, kozie i owcze. Choć laktoza jest mniej słodka od glukozy i sacharozy, to właśnie ona nadaje mleku słodkawy smak.
Choć naturalnie występuje również w ludzkim mleku, którym matka karmi niemowlę, nawet co trzecia dorosła osoba może mieć problem z tolerancją laktozy. Dlaczego?
Przyczyny i objawy nietolerancji laktozy
Nietolerancja laktozy wiąże się za zbyt małą produkcją laktazy – enzymu odpowiadającego za rozkład laktozy na cukry proste. Niestrawiona laktoza fermentuje wówczas w jelitach powodując uciążliwe (i krępujące) dolegliwości. Jakie?
Wśród najczęściej występujących objawów nietolerancji laktozy powtarzają się:
- bóle brzucha,
- wzdęcia,
- nadmierne wydzielanie gazów,
- biegunka,
- nudności,
- wymioty.
Czego unikać przy nietolerancji laktozy?
Nietolerancja laktozy wymaga – w zależności od stopnia nasilenia – ograniczenia lub całkowitego usunięcia z diety produktów, w których ona się znajduje. W pierwszej kolejności mlecznych, ale nie tylko. Trzeba wiedzieć, że laktoza jest i może być obecna również w tych, których nie kojarzymy z mlekiem.
Na czarnej liście są:
- mleko krowie, kozie, owcze,
- przetwory mleczne, czyli: jogurty, kefiry, maślanki, śmietany, twarogi, twarożki, sery – w tym serki topione,
- słodycze, zwłaszcza lody, czekolady i inne smakołyki z dodatkiem mleka,
- mleko w proszku.
Laktoza może też być (i nierzadko jest) obecna w:
- chlebie, bułkach, ciastkach i innych wyrobach cukierniczych,
- w płatkach śniadaniowych,
- w niektórych wędlinach i innych mięsnych przetworach,
- w niektórych lekach i suplementach diety.
Co jeść przy nietolerancji laktozy?
Poziom tolerancji i nietolerancji laktozy jest cechą osobniczą. Są ludzie, u których wystarczy rezygnacja z mleka odzwierzęcego. Można je wówczas zastąpić roślinnym, na przykład migdałowym, kokosowym czy owsianym.
Przy niewielkiej nietolerancji laktozy produkty przetworzone na bazie mleka krowiego, koziego czy owczego mogą nie nasilać dolegliwości. Są jednak osoby, które i z takich muszą zrezygnować. Tu nie ma złotej recepty – trzeba obserwować organizm i nie siłować się z nim.
Osoby z nietolerancją laktozy powinny wypracować nawyk sprawdzania etykiet, zwłaszcza przy wyborze słodyczy, pieczywa i innych artykułów spożywczych, których nie zwykliśmy kojarzyć z mlekiem.
Najbezpieczniejsze, bo zupełnie wolne od laktozy, są produkty powstałe na bazie składników roślinnych. Tym bardziej zachęcamy do skorzystania z naszej oferty. Nasze bezy, ciastka i Paluchy Mocy są nie tylko bezglutenowe, ale w 100 procentach wegańskie. To doskonały sposób na urozmaicenie diety przy nietolerancji laktozy. Do kawy bez mleka, ewentualnie z mlekiem roślinnym, polecają się kruche bezy bezglutenowe lub bezglutenowe ciasteczka owsiane. Te drugie są też świetne jako zastrzyk energii po treningu czy w trakcie drugiego śniadania – w szkole lub w pracy. Ani na krok nie ustępują im Paluchy Mocy – zgodnie z nazwą źródło skondensowanej energii do działania. Mamy je dla Ciebie w dwóch wariantach: na bazie konopii i siemienia lnianego.
Testuj, smakuj i ciesz się zdrowiem, w najlepszym i najbezpieczniejszym wydaniu 🙂