Zdrowe przekąski do chrupania
Podjadanie nie jest korzystne ani dla zdrowia, ani dla sylwetki. Zajadanie emocji i jedzenie z nudów – to nie jest recepta na dobre życie. Nie oznacza to jednak, że wszystko, po co sięgamy pomiędzy głównymi posiłkami, jest niekorzystne dla zdrowia. Jeśli w naszym grafiku jest śniadanie, obiad i kolacja, oczywiste jest, że pomiędzy nimi można coś przekąsić. Coś, ale nie byle co!
Chrupnij sobie, na zdrowie!
Nie ma sensu rozpisywać się o tłuszczach trans i innych szkodliwych, nierzadko kancerogennych, dodatkach do żywności, którymi naszpikowane są chipsy i inne powszechnie dostępne przysmaki. Skoncentrujmy uwagę na tym, po co warto sięgać, by nie rujnować zdrowia. Spokojnie, jest z czego wybierać, również w sklepie, ale my Was zachęcamy do samodzielnego przygotowania części przysmaków 🙂
Chipsy z jarmużu
Choć jest prawdziwą bombą wartości odżywczych, jarmuż nie cieszy się szczególnym zainteresowaniem. Winę za to zrzuca się ponoć na jego smak, a konkretnie za wyczuwalne nutki kapusty. Ale nawet najbardziej zacietrzewieni antyfani tego cennego warzywa, przełamują uprzedzenia, gdy spróbują jarmużowych chipsów. Szybkich i banalnie prostych w przygotowaniu, a przy tym obłędnych w smaku.
Składniki:
- 3 – 4 duże liście jarmużu lub 100 – 120 gramów paczkowanego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól.
Umyte i rozdrobnione liście (od których oderwaliśmy twardą łodygę) wkładamy do miski, solimy, dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Przekładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i wstawiamy do piekarnika (nagrzanego do 190 stopni C) na 10 minut. Najsmaczniejsze są ciepłe!
Chipsy z warzyw korzeniowych
Chipsy z buraka, marchwi, batatów, topinamburu i innych warzyw korzeniowych bez kłopotu kupimy w wielu sklepach ze zdrową żywnością, tak stacjonarnych, jak internetowych, ale z powodzeniem możemy przygotować je również w domu. Podpowiadamy, jak zrobić smaczną i pożywną mieszankę smaków 🙂
Składniki (porcja dla rodziny ewentualnie na spotkanie ze znajomymi):
średniej wielkości batat, 1 fioletowy ziemniak, 1 zwykły, 1 topinambur, 1 korzeń pietruszki, 1 marchew, 1 burak*.
Myjemy i skrobiemy, ewentualnie obieramy warzywa i kroimy je w talarki, optymalnie o grubości 1 – 2 mm. Rozkładamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy około 15 minut** w temperaturze 200 stopni C. W połowie pieczenia przekładamy je delikatnie na drugą stronę. Najsmaczniejsze są ciepłe, delikatnie oprószone solą.
*buraki pieką się najdłużej, można upiec je osobno albo zostawić dłużej w piekarniku
**czas pieczenia jest uzależniony od wydajności piekarnika
Pieczona ciecierzyca
Obfitująca w wysokoodżywcze białko roślinne i błonnik ciecierzyca to nie tylko sztandarowy składnik humusu. Możemy ją przyrządzić na wiele sposobów, dziś zachęcamy, żeby ją schrupać 🙂
Składniki:
400 gramów ugotowanej ciecierzycy (taką porcję uzyskamy z 200 gramów suchej), pół łyżeczki oleju rzepakowego, szczypta chili, szczypta papryki słodkiej wędzonej i szczypta soli.
Ugotowane i dokładnie osuszone (dobrze rozłożyć je na papierze kuchennym i przykryć papierem, żeby wyssał z ziaren wodę) ziarna ciecierzycy przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy około 40 minut (w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku), przewracając je 3 razy (wystarczy poruszać blachą). Ciepłą ciecierzycę przekładamy do miski, polewamy olejem i posypujemy wymieszanymi przyprawami. Samczego!
A jaką zdrową przekąskę zabrać do pracy?
W przerwie w pracy czy w szkole sprawdzą się:
- migdały i orzechy,
- pestki dyni i słonecznika,
- ulubione warzywa (na przykład pocięta w słupki czy talarki marchewka) i owoce (jabłko chrupie wybornie, ziarna granatu doskonale strzelają w zębach 🙂 ).
Na większy głód polecają się nasze niezawodne Paluchy Mocy – porcja doskonale przyswajalnego białka roślinnego, błonnika i najlepszych rodzajów tłuszczów. To trio odżywia i syci. Czegóż chcieć więcej od zdrowej przekąski? Smaku! Ten też jest wyborny – tak w wersji lnianej, jak i konopnej.
Taste and enjoy! 🙂