Czym zastąpić cukier? Poznaj zdrowe zamienniki
Zbyt duża ilość cukru w diecie jest przyczyną rozwoju nadwagi, otyłości, cukrzycy typu II, chorób serca i próchnicy zębów. Wraz z rosnącą świadomością społeczną, coraz więcej osób szuka zdrowszych zamienników klasycznego białego cukru. Takich, które pozwolą cieszyć się słodkim smakiem bez negatywnych konsekwencji dla zdrowia.
Przyjrzyjmy się najpopularniejszym. Sprawdźmy, co warto o nich wiedzieć, jakie są ich najważniejsze właściwości.
Wierzymy, że pomoże Ci to podjąć decyzję, jak najlepiej osłodzić sobie życie 🙂
10 zdrowych zamienników cukru
Na uwagę zasługuje słodka dziesiątka:
Stewia
Stewia jest zdecydowanie zdrowsza od białego cukru, ponieważ:
- nie podnosi poziomu cukru we krwi, jej indeks glikemicznym wynosi zero!, więc może być stosowana przez diabetyków (w rozsądnych ilościach i najlepiej po konsultacji z diabetologiem),
- sprzyja normalizacji poziomu ciśnienia tętniczego krwi,
- ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, jest pomocna przy kłopotach trawiennych,
- nie zwiększa ryzyka rozwoju próchnicy zębów.
Ksylitol
Ksylitol jest produktem naturalnym o potwierdzonych właściwościach prozdrowotnych. Ma niski indeks glikemicznym, dobroczynny wpływ na jelita, działanie przeciwpróchnicze (bywa składnikiem past do zębów), przeciwzapalne i przeciwgrzybicze. Ma niski indeks glikemiczny.
Erytrol
Erytrol jest uznawany za jeden z najzdrowszych słodzików, ponieważ nie odkłada się w organizmie. Jest wydalany z moczem. Ma też inne zalety, w tym:
- nie powoduje wzdęć ani biegunek, jakie mogą się pojawić po użyciu innych substancji słodzących,
- może być stosowany nawet w przypadku schorzeń o podłożu grzybiczym,
- zapobiega próchnicy.
Maltitol
Maltolol jest niemal tak słodki jak biały cukier, ale jego kaloryczność jest o połowę niższa!
Jest bezpieczny nawet przy celiakii, nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten i alergii na białka zbóż. Może być sosowany przy nietolerancji laktozy oraz w diecie niskokalorycznej.
Uwaga! Konieczne jest zachowanie umiaru. Spożywany w dawce większej niż 50 gramów na dobę może mieć działanie przeczyszczające.
Inulina
Inulina jest nie tylko słodzikiem, ale przede wszystkim naturalnym prebiotykiem – nie tylko utrzymuje mikrobiotę jelitową w dobrej kondycji, ale pomaga ją też odbudować, ma korzystny wpływ na procesy metaboliczne i zmniejsza ryzyko rozwoju schorzeń metabolicznych. Najbardziej znana pochodzi z cykorii i działa jak błonnik pokarmowy.
Tagatoza
Tagatoza jest niemal tak słodka jak sacharoza (biały cukier) i ma trzykrotnie niższą wartość kaloryczną! Ma niski indeks glikemicznym (bliski zeru), więc nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Może być stosowana zarówno przy insulinooporności, jak i cukrzycy.
Syrop klonowy
Nazywany „płynnym złotem z Kanady”, syrop klonowy podbija również polskie serca, a właściwe podniebienia 🙂 Ta słodycz też ma szereg właściwości prozdrowotnych:
- działanie probiotyczne,
- spożywany z umiarem (!) sprzyja odchudzaniu i dobrej pracy układu sercowo-naczyniowego,
- wspiera funkcje wątroby.
Syrop klonowy ma wysoki indeks glikemniczny i nie jest polecany dla osób w trakcie diety odchudzającej oraz diabetyków.
Syrop daktylowy
Spożywany z umiarem syrop daktylowy:
- pomoże wzmocnić odporność,
- przyspieszy przemianę materii,
- wesprze pracę serca i układu nerwowego.
Ale, uwaga, to wysokokaloryczna słodycz – niewskazana przy insulinooporności i cukrzycy.
Syrop z agawy
Syrop z agawy ma niższy indeks glikemicznym niż sacharoza i jest od niej słodszy, aż o 30 proc. To wegański, bezglutenowy słodzik, który (w ograniczonych ilościach) może być stosowany również przez osoby z insulinoopornością i cukrzycą. Jak to możliwe? Agawa zawiera inulinę, czyli naturalny prebiotyk, który ma korzystny wpływ na procesy metaboliczne (w tym metabolizm cukrów).
Miód
Miód, jak doskonale wiemy, jest zdecydowanie zdrowszą wersją smaku słodkiego niż cukier biały. Ma właściwości przeciwzapalne i, w zależności od rodzaju, szereg innych korzyści dla zdrowia. Miód rzepakowy jest cennym wsparciem dla wątroby, akacjowy dla całego układu pokarmowego, a wielokwiatowy zaskarbił sobie przydomek „antybiotyku z natury”, bo hamuje rozwój bakterii, a także grzybów, wirusów, paciorkowców i pierwotniaków. Miód jest zdrowy, o ile spożywamy go z umiarem.
Na jakie zamienniki cukru trzeba uważać?
W ofercie są też zamienniki cukru, po które zdecydowanie nie warto sięgać. Na czarnej liście są: syrop glukozowo-fruktozowy, podejrzewany o działanie rakotwórcze aspartam i suklarozy.
Nadużywanie słodzików – nawet najzdrowszych – może sprowokować wystąpienie biegunek. Dużą ostrożność powinny też zachować osoby z insulinoopornością i cukrzycą.
Jedzenie może być trucizną albo najlepszym lekiem. Wszystko zależy od dawki, a umiar smakuje najlepiej, zwłaszcza w wersji słodkiej 🙂
Po pyszne wegańskie słodycze zapraszamy do naszego sklepu!