Mąka bezglutenowa — po którą sięgnąć?
Wraz ze wzrostem zapotrzebowania na produkty bezglutenowe, na rynku pojawia się coraz więcej rodzajów mąk wolnych od glutenu. Każda z nich ma unikalne właściwości i smak. Łatwodostępne są przeróżne warianty: od delikatnej ryżowej, przez intensywną w smaku gryczaną, po bogatą w zdrowe tłuszcze migdałową. Warto się o nich trochę dowiedzieć, żeby wybrać najodpowiedniejszą do swoich potrzeb.
Zapraszamy, dziś przedstawimy najważniejsze cechy aż 10 mąk bezglutenowych 🙂
Mąka ryżowa
Delikatna w smaku, bogata w witaminy z grupy B, a także magnez, cynk i żelazo, mąka ryżowa jest też prawdziwą skarbnicą błonnika. Dobrze, żeby sięgały po nią osoby ze spowolnionym metabolizmem i wysokim poziomem cholesterolu we krwi.
Sprawdzi się:
- w wypiekach,
- naleśnikach,
- gofrach,
- a także do zagęszczania zup.
Mąka jaglana
Tę lekkostrawną, bogatą w magnez, żelazo i witaminy z grupy B, mąkę o właściwościach przeciwutleniających otrzymuje się ze zmielonej kaszy jaglanej, pozyskiwanej z prosa.
Jest świetna – zarówno w produktach słodkich, jak i wytrawnych. Warto wykorzystać ją do przygotowania:
- ciast i ciasteczek,
- naleśników,
- omletów,
- racuchów,
- chleba i bułek.
Mąka gryczana
Cenna odżywczo, wyrazista w smaku i bogata w błonnik mąka gryczana sprzyja prawidłowemu trawieniu, dobrej pracy jelit i normalizacji poziomu cholesterolu we krwi.
Jest produktem uniwersalnym. Można ją wykorzystać do wypieku:
- chleba,
- ciast,
- naleśników,
- jako panierkę do mięsa i ryb.
Może być dodawana do zup, sosów i dań mięsnych.
Mąka kukurydziana
Mąka kukurydziana jest doskonałym wyborem dla osób, które chcą zwiększyć ilość błonnika w diecie. Obfituje w składniki odżywcze o właściwościach antyoksydacyjnych, dzięki czemu wspiera odporność i dobrą kondycję organizmu.
Doskonała do:
- ciast i ciasteczek,
- pizzy,
- tortilli.
Mąka ziemniaczana
Bogata w witaminy z grupy B i witaminę C, śnieżnobiała mąka ziemniaczana ma właściwości spulchniające i zagęszczające, dlatego jest wykorzystywana w kisielach i budyniach. Często używana do klusek i ciast.
Mąka sojowa
Mąka sojowa sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu, zmniejsza ryzyko chorób serca i wspiera perystaltykę jelit. Jest polecana dla diabetyków i osób z insulinoopornością, gdyż sprzyja normalizacji poziomu cukru we krwi.
Można jej używać do zagęszczania i nadawania kremowej konsystencji.
Świetnie sprawdzi się do przygotowania:
- kopytek,
- klusek,
- pierogów,
- placków,
- naleśników.
Mąka z ciecierzycy
Bogata w białko roślinne i błonnik, mąka z ciecierzycy jest doskonałym wyborem dla diabetyków i osób z problemami kardiologicznymi. Ma niski indeks glikemiczny, sprzyja normalizacji poziomu cukru i cholesterolu we krwi. Obfituje w magnez, żelazo i witaminy z grupy B. Jest niskokaloryczna i doskonała do:
- ciast,
- naleśników,
- omletów,
- gofrów,
- pieczywa,
- wegańskich kotletów i pasztetów.
Mąka z orzechów
Mąka z orzechów dostarcza dużo błonnika pokarmowego zapewniającego uczucie sytości, regulującego perystaltykę jelit i usprawniającego pracę układu pokarmowego.
Doskonała do:
- ciast i ciasteczek,
- naleśników,
- jako panierka do ryb i drobiu,
- zagęszczania zup.
Mąka kokosowa
Dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego daje i przedłuża uczucie sytości. Obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi. Wspiera perystaltykę jelit i przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu.
Dobra do:
- ciast,
- ciasteczek,
- naleśników,
- gofrów,
- zagęszczania zup.
Mąka migdałowa
Największym atutem mąki migdałowej jest wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych i niska zawartość węglowodanów, co czyni z niej doskonały produkt dla osób na diecie redukcyjnej i keto.
Sprawdzi się:
- do wypieku ciast i ciasteczek,
- pizzy, naleśników, omletów i racuchów,
- jako dodatek do ciasta do wypieku chleba.
Po gotowe, bezglutenowe, najwyższej jakości przysmaki zapraszamy do naszego sklepu 🙂