Superfoods w diecie roślinnej
Superfoods, superżywność, to produkty spożywcze, które mają wysoką zawartości składników odżywczych i – co równie ważne – składniki te są łatwe do przyswojenia przez komórki ludzkiego organizmu.
O jakich składnikach mowa? Głównie o witaminach, z naciskiem na te o właściwościach przeciwutleniających – królują trzy: wit. A, wit. C i wit. E – oraz makro- i mikroelementach.
Najpopularniejsze superfoods pochodzenia roślinnego
Pewnie większości z Was nie zaskoczy informacja, że świat superfoods roślinami stoi! Nasze produkty są wręcz nimi naszpikowane 😉
Chcesz optymalnie odżywić organizm? Włącz do diety świeże warzywa i owoce, rośliny strączkowe, produkty z pełnego ziarna, kasze, ryż naturalny i brązowy, komosę ryżową, amarantus i przysmaki z naszego sklepu. Dlaczego? Bo obfitują w siemię lniane, nasiona konopi, orzechy, migdały, nasiona słonecznika, nasiona dyni i szereg innych najcenniejszych składników.
Gdzie są najlepsze nasiona konopi? Rzecz jasna, w naszych Konopnych Paluchach Mocy 🙂 Gdzie się rozgościło siemię lniane? Oczywiście, w naszych Paluchach Lnianych! Gdzieś jeszcze? No jasne, ale przecież najsmaczniejsze mają etykietkę New Mountain 🙂
Prawdziwą bombą odżywczą są też nasze ciasteczka owsiane – znajdziesz w nich bezglutenowy owies, a także orzechy, migdały, nasiona i szereg innych smakołyków. Bazujemy na tym, co najcenniejsze, tworząc to, co najzdrowsze i najsmaczniejsze 🙂
Co poza wymienionymi produktami jest w grupie superfoods?
Są w niej:
- owoce jagodowe – jagody leśne, jagody goji, jagody acai oraz borówki;
- warzywa liściaste, z naciskiem na jarmuż, nać pietruszki i szpinak;
- algi morskie (spirulina i chlorella);
- rośliny strączkowe, czyli soczewica, ciecierzyca, fasola, groch, bób.
Jak włączyć superfoods do swojej diety?
Wiele z produktów z grupy superfoods nadaje się do jedzenia solo, nie wykluczając warzyw. Wszak nie trzeba robić fikuśnej sałatki z piętnastu składników, żeby dobrze się odżywić, choć, oczywiście, można 😉
Zielone warzywa liściaste doskonale sprawdzą się nie tylko w sałatkach, ale również w świeżo wyciskanych sokach warzywno-owocowych, musach i innych pysznościach.
Orzechy, migdały i nasiona można chrupać bez dodatków, można je też dorzucić do porannej owsianki czy wspomnianej sałatki.
Poznaj liczne korzyści superfoods
Co zyskamy włączając superfoods do codziennego jadłospisu? Lepsze zdrowie i sylwetkę. Tak, to drugie też! Bo jedząc wysokoodżywcze produkty, które zawierają porządną dawkę dającego uczucie sytości błonnika, zapobiegamy przejadaniu się i sprzyjamy utrzymaniu prawidłowej masy ciała. A co z tym zdrowiem, w jakich aspektach zyskamy najwięcej?
Superfoods – głównie za sprawą wysokiej zawartości składników o działaniu przeciwutleniającym – są doskonałym wsparciem dla układu odpornościowego, układu krążenia oraz metabolizmu. Zawarte w superżywności witaminy, minerały i błonnik poprawiają metabolizm tłuszczów i cukrów, dzięki czemu są pomocne w normalizacji ciśnienia tętniczego krwi i cholesterolu, a także cukru we krwi. Regularnie spożywane chronią przed rozwojem insulinooporności, cukrzycy typu II, nadciśnienia tętniczego, miażdżycy, udaru mózgu i zawału mięśnia sercowego, a także chorób nowotworowych – przecież pierwotną przyczyną większości z nich są zaburzenia metaboliczne.
Zdrowie zaczyna się w kuchni, nie w aptece! A tak naprawdę, zdrowie zaczyna się od wyboru dobrej jakości produktów, dlatego z radością zapraszamy do naszego sklepu 🙂